AGM 2016 Utrecht

Afgelopen weekend stond de AGM (Annual General Meeting) op het programma. Tafelleden uit binnen- en buitenland kwamen bij elkaar voor een weekend feesten in Utrecht. Uiteraard waren ook de bobo's van de Nederlandse Tafelronde aanwezig. Werd er dan alleen maar gefeest? Nee, want op zaterdag moest er - voordat de bubbels open mochten - eerst nog eventjes worden geconfereerd.

Alle hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar kwamen tijdens deze 5 uur durende vergadering voorbij. Nadat Burgemeester Jan van Zanen de vergadering had geopend, kreeg de zoon van Tafelronde oprichter Henk Bruna het woord. Hij vertelde een prachtig verhaal over hoe zijn vader vlak na de oorlog geld voor een goed doel, dat Tafel 1 Utrecht had ingezameld, in een sigarendoosje naar Groot-Brittannië wist te smokkelen. In die tijd ten strengste verboden. Het verhaal bevatte de 3 steunpilaren waarop de Tafelronde is gebouwd: (internationale) vriendschap, vindingrijkheid en service verlenen.

Ook de diverse serviceprojecten kwamen aan bod. De afgelopen 3 jaar heeft tafelend Nederlands ruim 2 ton bij elkaar weten te hengelen voor Stichting Jarige Job. Helaas nemen we afscheid van Stichting Jarige Job als nationaal serviceproject. Maar er staat al weer een nieuw serviceproject te trappelen: Stichting Vier het Leven. Daarnaast gaat ook Freedom Through Education als een trein. Deze organisatie bouwt scholen voor kansarme kinderen in India. Dankzij de inzet en met het geld van de Nederlandse Tafelronde zijn er in India inmiddels 150 scholen gebouwd en hebben duizenden kinderen in India onderwijs ontvangen.

Uiteraard werd er uitgebreid stilgestaan bij het afgelopen bestuursjaar en werd afscheid genomen van onze President Fer van den Hurk, die het stokje overdraagt aan Alex Blaauboer.

Was er dan alleen maar goed nieuws? Nee, helaas zijn er dit jaar ook een aantal (oud) Tafelaars overleden. Waaronder 1 actief Tafelaar met een dochtertje. Voor het eerst treedt daarom het wezenfonds (een speciaal fonds dat een financiële bijdrage levert aan de studie van kinderen van overleden Tafelaars) in werking.

Het weekend werd in stijl afgesloten met een galadiner en dito feest. Voor de laatste keer in het oude postkantoor op de Neude te Utrecht, voordat het gebouw wordt omgedoopt tot bibliotheek.