Wat is Tafelen?

Het is lastig uit te leggen wat Tafelen precies inhoudt. Tafelen is een ervaring die je leven in veel opzichten zal verrijken! Tafelaars zijn welkom vanaf 18 jaar en moeten met 40 jaar de Tafel weer verlaten. Daardoor vernieuwt het ledenbestand zich voortdurend en is er geen ruimte voor verzadiging en vergrijzing. Bij elke Tafel zit bij voorkeur niet meer dan één Tafelaar met hetzelfde beroep en is de leeftijdsopbouw van de Tafel gelijkmatig verdeeld. Elke Tafel heeft gemiddeld 16 tot 20 leden van zeer divers pluimage.

 

WAT DOEN WE

Tafelavonden
Een Tafelaar is om te beginnen lid van zijn eigen lokale Tafelronde. In ons geval Tafelronde Wijchen. Wij komen tweemaal per maand bijeen (op de 2e en 4e maandag van de maand). De ene keer in een restaurant (Thuis bij Fien) en de andere keer bij een Tafellid thuis. Beide avonden is het diner verzorgd. De Tafelavond kan een vergadering zijn, een presentatie van een gastspreker of Tafellid, of een bedrijfsbezoek. Wat volgt is vaak een boeiende discussie, waarbij leden inzicht krijgen in elkaars meningen, kennis, werkveld en uitdagingen. Ieder heeft vanuit zijn eigen professie en denkwereld een unieke inbreng waar alle anderen van kunnen leren. Inspiratie staat voorop, vriendschappen worden verrijkt en verdiept.

 

Vriendschap
Vriendschap staat bij de Tafelronde hoog in het vaandel. Tafelaars zijn drukke, ondernemende mannen die naast een drukke baan tijd steken in de samenleving. Daarom gaan we regelmatig een weekendje weg met de mannen op mannenweekend om eens lekker de bloemetjes buiten te zetten. Omdat Tafelen tijd kost en deze tijd vaak ten koste gaat van onze gezinnen, wordt ook aan het gezin gedacht. Zo is er ieder jaar een vader-kind weekend, een gezamenlijk kerstdiner (inclusief partners) en worden de vrouwen in de watten gelegd tijdens Ladies Night. Work hard, play harder…

 

Serviceprojecten
De Tafelronde is niet specifiek een serviceclub, maar zet zich wel op bijzondere wijze in voor de samenleving. Het lidmaatschap van de Tafelronde brengt met zich mee om hieraan op geheel eigen wijze en mogelijkheden een bijdrage te leveren. Tafelronde Wijchen kent meerdere goede doelen en ondersteunt daarnaast een landelijk serviceproject. Dat is vaak een langlopend project dat per jaar door de leden wordt gekozen. In 2016 is ons goede doel het Hospice in Wijchen.

 

Evenementen
Buiten de tweemaandelijkse bijeenkomsten zijn er voor Tafelaars meer interessante mogelijkheden om andere Tafelaars te ontmoeten. Het Districtsbestuur waar elke lokale Tafel onder valt organiseert regelmatig bijeenkomsten gekoppeld aan een lezing of evenement. Het landelijke Hoofdbestuur organiseert halfjaarlijkse en jaarlijkse vergaderingen voor alle leden. Daarnaast organiseren plaatselijke Tafels regelmatig bijeenkomsten. Als je wilt, kun je dus iedere avond wel ergens Tafelen. Niets moet, alles mag.

 

 

Internationaal
Een van de doelstellingen van de Nederlandsche Tafelronde is het bevorderen van vriendschap en wederzijds begrip, ook op internationaal niveau. Daarom kent de Tafelronde diverse internationale verbanden en activiteiten. Dit biedt leden de gelegenheid een bloeiend internationaal netwerk op te bouwen.

De Tafelronde maakt deel uit van Round Table International (RTI). RTI bestaat uit 50 landelijke associaties met in totaal zo’n 45 duizend leden. Tafelaars kunnen jaarlijks diverse internationale events bezoeken waarbij leden uit (delen van) de hele wereld samenkomen. Daarnaast zijn er internationale events waar de IRO en de President namens de Tafelronde naartoe gaan.
Veel lokale Tafels onderhouden nauwe banden met buitenlandse Tafels die hetzelfde Tafelnummer hebben. Zij ontmoeten elkaar op zogenaamde ‘numbermeetings’. Ten slotte hebben de landelijke serviceprojecten vaak een internationaal karakter. Voor die projecten wordt veelal samengewerkt met partners in het buitenland.

 

Verplichtingen
Klinkt leuk allemaal, maar is dit verplicht? Nee, Tafelen is niet verplicht. Je bent dus niet verplicht om andere Tafels te bezoeken, naar (internationale) evenementen te gaan of om aan alle activiteiten van Tafelronde Wijchen mee te doen. Natuurlijk moet je proberen om tweemaal per maand op de vaste Tafelavond aanwezig te zijn. Lukt dit niet, dan is dit geen ramp. Er staat geen sanctie op. Wel wordt van je verwacht dat je een bepaalde mate van toewijding en inzet toont. Ons credo: “Tafelen is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.”

“Maar ik ben al zo druk!”. En dat is nou precies de reden waarom we bij jou zijn uitgekomen. Tafelaars zijn allemaal drukke mensen. Zat je thuis de hele dag op de bank te niksen, dan zou je geen toegevoegde waarde vormen. Maar bedenk je dat Tafelen van grote waarde kan zijn voor jouw netwerk, nieuwe kansen op het gebied van business biedt en je samen met ons activiteiten zult ontplooien waar je jaren later met trots en plezier aan terug zult denken. Het is niet voor niets dat kinderen van Tafelaars, later zelf ook Tafelaar worden…